The biggest safety threat facing airlines today may not be a terrorist with a gun, but the man with the portable computer in business class. In the last 15 years, pilots have reported well over 100 incidents that could have been caused by electromagnetic interference. The source of this interference remains unconfirmed, but increasingly, experts are pointing the blame at portable electronic devices such as portable computers, radio and cassette players and mobile telephones.
RTCA, an organization which advises the aviation(航空)industry, has recommended that all airlines ban(禁止)such devices from being used during“critical” stages of flight, particularly take-off and landing. Some experts have gone further, calling for a total ban during all flights. Currently,rules on using these devices are left up to individual airlines. And although some airlines prohibit passengers from using such equipment during take-off and landing, most are reluctant to enforce a total ban, given that many passengers want to work during flights.
The difficulty is predicting how electromagnetic field might affect an aircraft's computers. Experts know that portable devices emit radiation which affects those wavelengths which aircraft use for navigation and communication. But, because they have not been able to reproduce these effects in a laboratory, they have no way of knowing whether the interference might be dangerous or not.
The fact that aircraft may be vulnerable(易受损的)to interference raises the risk that terrorists may use radio systems in order to damage navigation equipment. As worrying, though, is the passenger who can't hear the instructions to turn off his radio because the music's too loud.
31.The passage is mainly about______.
A. a new regulation for all airlines
B. the defects of electronic devices
C. a possible cause of aircraft crashes
D. effective safety measures for air flight
Best Answer:C
详解:答案为C。纵观全文,主要讲述的是电磁波干扰可能是飞行安全的严重隐患。虽然未得到最后证实,专家们已开始指责飞机上一些电子装置的应用;还有人建议应全面禁止机上使用这些装置。然而由于很难测出电磁场是如何影响飞机航行的,航空业并没有全面下达禁令。
32. What is said about the over 100 aircraft incidents in the past 15 years?
A. They may have been caused by the damage to the radio systems.
B. They may have taken place during take-off and landing.
C. They were proved to have been caused by the passengers portable computers.
D. They were suspected to have resulted from electromagnetic interference.
Best Answer:D
详解:答案为D。本题考察细节,答案见文中第一段"that could have been caused by electromagnetic interference"。
33. Few airlines want to impose a total ban on their passengers using electronic devices because______.
A. they don't believe there is such a danger as radio interference
B. the harmful effect of electromagnetic interference is yet to be proved
C. most passengers refuse to take a plane which bans the use of radio and cassette players
D. they have other effective safety measures to fall back on
Best Answer:B
详解:答案为B。根据文中第三段,电磁波的害处还有待于进一步弄清。因此很少有航空公司想全面禁止乘客使用电子装置,而且有些乘客也想在飞机旅途中工作。
34. Why is it difficult to predict the possible effects of electromagnetic fields on an airplane's computers?
A. Because it is extremely dangerous to conduct such research on an airplane.
B. Because it remains a mystery what wavelengths are liable to be interfered with.
C. Because research scientists have not been able to produce the same effects in labs.
D. Because experts lack adequate equipment to do such research.
Best Answer:C
详解:答案为C。见文中第三段最后一句。
35. It can he inferred from the passage that the author______.
A. is in favor of prohibiting passengers' use of electronic devices completely.
B. has overestimated the danger of electromagnetic interference.
C. hasn't formed his own opinion on this problem.
D. regards it as unreasonable to exercise a total ban during flight.
Best Answer:C
详解:答案为C。要求根据上下文推测作者态度。从行文中可看出,作者很谨慎。他指出了可能存在的问题,然而又客观地指出其证据不足。