每天看到分享一下~


今天表妹在社区看到有小伙伴问做推断题有没有技巧?这个可以有,这个必须有!那就是必杀技—理清文章脉络。我们只有明白文章框架后,才能对应题干做题。


接下来,以TPO31阅读的Early Children Education 里面的推断题为例:


例题


While many programs designed for preschoolers focus primarily on social and emotional factors, some are geared mainly toward promoting cognitive gains and preparing preschoolers for the formal instruction they will experience when they start kindergarten. In the United States, the best-known program designed to promote future academic success is Head Start. Established in the 1960s when the United States declared the War on Poverty, the program has served over 13 million children and their families. The program, which stresses parental involvement, was designed to serve the “whole child”, including children’s physical health, self-confidence, social responsibility, and social and emotional development.
It can be inferred from paragraph 2 that the Head Start program was designed to serve children who
A. 
Come from families that do not have a lot of money

B. 
Are not doing very well in kindergarten

C. 
Were born in the 1950s

D. 
Need programs that focus primarily on social and emotional factors



第一步
找到选择项的题干
A 和家庭贫困有关
B 和幼儿园的表现有关
C 出生在1950年
D 课程聚焦在社会和情感因素


第二步
划分层次
我首先找到了Head Start所在的句子,并将其独立起来,然后把整段话划分为3部分。
Part 1
While many programs designed for preschoolers focus primarily on social and emotional factors, some are geared mainly toward promoting cognitive gains and preparing preschoolers for the formal instruction they will experience when they start kindergarten.


这部分主要讲的主要讲的是programs of preschoolers的2点:
1.首先聚焦于社会和情感因素;
2.为正规教育做准备;
然后又学前教育的课程通过举例子引出了下一部分:Head Start。
Part 2
In the United States, the best-known program designed to promote future academic success is Head Start.
Part 3
Established in the 1960s when the United States declared the War on Poverty, the program has served over 13 million children and their families.
The program, which stresses parental involvement, was designed to serve the “whole child”, including children’s physical health, self-confidence, social responsibility, and social and emotional development.


这部分主要讲的是Head Start,又可以分出5个点:
1.始于20世纪60年代;
2.20世纪60年代美国正向贫困宣战;
3.帮助了1300万的孩子和他们的家庭;
4.有强迫性质,要求家长必须让孩子参加Head Start;
5.涉及的面比较广,包括孩子的身体健康,自信,责任,社会和精神发展。


总结


当我们通过划分层次,理清文章脉络之后,再回去看题,就容易很多了
B选项没有提到幼儿园的表现;
C选项通过第三部分的第1点可知,我们可以知道Head Start始于20世纪60年代可知C错误;
D选项通过第三部分的第5点可知,选项只提到聚焦于社会和精神上面,范围比较小;
A选择通过第三部分的第2点,由于文章提到20世纪60年代美国正在向贫困宣战,说明当时贫困家庭较多,而Head Start正开始于这个时候,所以符合A的意思。

同学们按这两步走就可以解决推断题咯~