Direefions:
Read the following three texts—— Answer the questions on each text by choosing A, B, C or D. Mark your answers on your ANSWER SHEET.
Text 1
Nisaburo and I-Iiroko Ohata are unlike most Japanese couples their age. Sure, Hiroko, 58, is worried about her husband' s high blood pressure, while Nisaburo, 60, promises his wife that if she loses 18 pounds they'll take a trip abroad. What makes the Ohatas different is how they met, through a matchmaking organization for single seniors. "On the second date, he asked if I wanted to meet his family," says Hiroko. "I took that as a proposal. " A little rushed, perhaps, but 17 years after his wife' s death, Nisaburo knew he' d found a new wife. The couple just celebrated four years of marital happiness last month.
In the past, people like Nisaburo and Hiroko might have chosen to live out their lives alone. But as Japan' s society ages, attitudes about love and remarriage late in life are changing. In 2006, according to government data, three times more men and nearly five times more women in their 60s and 70s married for at least the second time, compared with 20 years before.
Granted, change is slow. For this silver-haired population, the concept of "dating" is still masked by the term ocha nomi tomodachi (friends having tea together). And older people often need help meeting I rospective mates. That' s where specialized matchmaking services such as Ai Senior--" Love Senior"--come in. When Shunichi Ikeda started the online service three years ago, he was surprised by how many visits he was getting from people in their 60s.I keda says that his clienls have an "American perspective" about the dating scene. And their
children are often very supportive, sometimes being the ones to register parents. "More older peo-ple are realizing that life is supposed to be enjoyable--not lonely," says Ikeda. About 17% of the matchmaking clients in Japan are over 50 years old, according to Ai Senior, and seniors' market share has more than doubled over the past three years. "For older, single men, even doing laundry or cooking is difficult," says Ikeda. "They want to live with a woman. Likewise, it can be boring for women living alone. They want to provide for someone.
46. According to the writer, the Ohatas are different from most senior Japanese couples in that_______
A. they remarried with the help of an agency
B. they decided to marry on the second date
C. the husband suffers from a health problem
D. the wife is concerned about losing weight
47. As is implied in the text, Nisaburo' s proposal on the second date might be considered______
A. typical of single seniors
B. irresponsible to his family
C. a surprise to the woman
D. a decision made in haste
48. In Japan, the change in attitudes about remarriage results from an increase in______
A. its population
B. single women
C. senior people
D. the divorced
49. According to Ai Senior, the matchmaking clients in Japan
A. admire the American lifestyle
B. are mostly under 50 years of age
C. share a vague term for "dating"
D. doubled over the past three years
50. According to Ikeda, more single seniors remarry in order to______
A. live a longer life
B. solve financial problems
C. make their life enjoyable
D. support their children together
  Text l
  Nisaburo和Hiroko Ohata与大多数日本同龄的夫妻不同。当然,58岁的Hiroko一直担心丈夫的高血压。而60岁的Nisaburo也承诺他的妻子,如果她减重l8磅,就会带她去国外旅行。0hatas夫妇与众不同的是他们的相遇,即通过一个为孤单老人搭桥的婚介机构。“在第二次约会时,他问我想不想见他的家人?”Hiroko说,“我把这当作是求婚。”也许有一点仓促,但在妻子去世17年后,Nisaburo知道他已经找到了一位新的妻子。上个月,这对夫妇刚刚庆祝了他们四周年结婚纪念日。
  过去,像Nisaburo和Hiroko的人可能会选择独自生活。但随着日本社会的老龄化,人们对爱情和老年再婚的态度也在改变。根据政府数据显示,与20年前相比,在2006年,六七十岁的人群中,有三倍以上的男性和几乎五倍的女性选择第二次婚姻。
  当然,这种变化是缓慢的。对“银发”人群来说,“约会”在很大程度上仍然被遮掩成是一起喝茶的朋友。老年人经常需要一些帮助来面见
  可能的伴侣。这就是专业婚介服务如“艾老人”——“爱老人”的由来。三年前,Shunichi Ikeda开始在线服务,很多60多岁的人提出问询,他感到很惊讶。
  Ikeda说,他的客户对约会的场景存在着一个“美国视角”。他们的孩子往往也很支持,有时还会亲自为父母注册。Ikeda说:“越来越多的老年人意识到生活应该是快乐的,而不是**的。”根据“艾老人”的统计,在日本,约17%的被牵线搭桥的客户超过50岁,而且老年人的市场份额已经比过去三年增加了一倍。“对年纪大的、独居的男性老人来说,洗衣做饭都很困难,”Ikeda说,“他们想有个老伴。同样,独居的女性也很乏味,她413也想有个伴。”
  46.A【精析】细节题。从文章第一段第三句话“What makes the Ohatas different is how.they met,through a matchmaking organization for single seniors.”可知:这对夫妻和同龄的日本夫妻相比,其特殊性 在于他们是通过相亲机构介绍再婚的。故选A.
  47.D【精析】推断题。从文章第一段第六句话“A little rushed,perhaps…”可知:Nisaburo第二次见面就提出面见家人有些仓促。故选D.
  48.C【精析】细节题。从文章第二段第二句话“But as Japan‘s societyages,attitudes about love and remarriage late in life are changing.
  可知:但随着日本社会的老龄化,人们对爱情和老年再婚的态度也在改变。故选C.
  49.D【精析】细节题。从文章第四段第四句“…and seniors‘market share has more than doubled over the past three years.”可知:老年人的市场份额已经比过去三年增加了一倍。故选D.
  50.C【精析】细节题。从文章第四段第三句“‘More older people are re—alizing that life is supposed to be enjoyable——not lonely,’says like—da.”可知:在Ikeda看来,更多的老年人再婚是使他们的生活变得快乐。故选C.